Ekonomi

Borsa yeniden 5.000 puanın üzerinde

Birol BOZKURT

Seçimler yaklaşırken Borsa İstanbul’da dalgalanma artmaya başladı. Son dönemde düşen ve yükselen bir endeks, yatırımcıları başka alternatifler aramaya yöneltiyor. Öte yandan yurt dışı piyasalar daha çok ABD’den gelen bilgilere odaklanmış durumda.

Paskalya tatili nedeniyle Avrupa borsaları kapalı, ABD borsaları ise açık. Borsa İstanbul, tatil etkisiyle işlem hacminin düşük seyrettiği haftanın ilk işlem gününe yükselişle başladı. Borsadaki hareketliliği dünyaya değerlendiren piyasa uzmanları, yatırımcıları seçime kadar dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Uzmanlar, özellikle seçimlerin ardından borsada orta ve uzun vadede olumlu bir seyir yaşanabileceğini belirtiyor.

Borsada 12 aylık hedef 6.800 puan

Peki borsada beklenen yükseliş başladı mı? Günü yüzde 3’ün üzerinde yükselişle kapatan endeks, 5 bin puanın üzerine çıkmayı başardı. Geçen hafta 4.680 puana gerileyerek Şubat ayının ardından en düşük seviyesine gerileyen BIST100, haftayı gelen alımlarla 4.924 puanda kapattı. BIST 100 endeksi yılın ilk çeyreğinde %12 değer kaybetti.

Borsanın Mart ortasından bu yana 5 binler civarında seyrettiğini söyleyen Cet Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, seçimler yaklaştıkça işlem hacimlerinin gerilediğine dikkat çekti. Demirtaş, “Yükselişte bankacılık dışı kesimlerin öne çıktığını görüyoruz. Orta ve uzun vadede ise seçim sürecinde gözler döviz kurlarında ve para politikalarında olacak.

Enflasyondaki yükselişle birlikte ilk çeyrek itibarıyla şirketlerin kârlılıkları üzerinde baskı oluşturmaya devam edecek. BIST100 endeksi için 12 aylık dönemde hedefimiz 6.800 iken, seçim öncesi endeks üzerindeki baskının devam edeceğini ve seçim sonrası belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla reel üst hareketin daha baskın olabileceğini düşünüyoruz.

Borsada yükseliş zamanı

Dinamik Yatırım Menkul Kıymetler Pahalar Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş, yıl başından bu yana endekste negatif ayrışma olduğunu belirterek, “Borsadaki negatif ayrışmanın artık dengelenme ve hatta yükselme sürecinde olduğunu söyleyebiliriz. . Yükselişte enerji şirketlerinin öne çıktığını gözlemlesek de genel bir yükseliş var. Endeksimizde psikolojik 5000 seviyesinin üzerinde kalıcılık olması durumunda 5250 ve 5500 dirençleri hedeflenebilir.”

pazarcikajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu