Haber

İstanbul’da tarih aynı, manzara farklı.

Geçen yıl aynı dönemde İstanbul’u da etkisi altına alan kar yağışı bu yıl yaşanmadı. 24 Ocak 2022’de şehri esir alan kar manzaraları, 24 Ocak 2023’te görülmedi. Geçen yıl karın esiri olan vatandaşlar, aynı şeyleri tekrar yaşamaktan korktuklarını ifade ederken, bir kısmı da karın yağmasını beklediklerini söyledi. kuraklık korkusundan düşmek.

Geçen yıl 24 Ocak’ta İstanbul’un üzerini beyaz bir örtü kaplamış, yoğun kar yağışı şehrin birçok semtinde kazalara neden olmuştu. Kar yağışı etkisini gösterince yolda mahsur kalan vatandaşlar camilerde barındırılırken, birçoğu yol ortasında bıraktıkları aracında uyumak zorunda kaldı. Bir yıl önce trafiğin durduğu ve her yerde karla kaplı araçların olduğu İstanbul’a bu yıl beklenen kar yağmadı. 24 Ocak 2022’de eksi 3 derece olarak ölçülen hava sıcaklığı bugün 11 derece. Geçen yıl kenti etkisi altına alan kar yağışının ardından aksaklıkların yaşandığı noktalarda durum 1 yılın ardından olağan seyrinde devam etti. 2022 yılında Mahmutbey’de araçların kontağının kapatıldığı görüntü yerini trafiğe rağmen yol alan araçlara bıraktı. Basın Ekspres yolunda geçen yıl karda mahsur kalan araçlarını temizleyenler olurken, bu yıl yolda durabilen araç görülmedi.

İstanbul’da sıcaklığın beklentilerin üzerinde olması kar yağışı beklentisini de azalttı ama son günlerdeki ani hava değişimi İstanbul’a kar gelir mi? sorusunu beraberinde getirdi. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan, cuma gününden itibaren Trakya’nın kuzey kesimleri, İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde kar yağışı ihtimali olduğunu ancak biraz daha beklemek gerektiğini söyledi. İstanbul’da kar yağışı için.

“Aynısını yaşamaktan korkuyorum” Geçen yıl yağan kar nedeniyle Bağcılar’da yaşayan Erdal Çelik, “İSTOÇ’tan 06.00’da evime ayrıldım, gece 03.00’te ancak gelebildim. Aracımı getiremedim, aracım İSTOÇ’ta kaldı.”Sabah gittiğimde aracımın üstü tamamen karla kaplıydı. Yollar kilitlendi. Aynı şeyi yaşamaktan korkuyorum. Daha önce böyle bir şey ne yaşadım ne de gördüm. Arnavutköy’de kar yağışına tanık olan Engin Ulu, “Arnavutköy’de 1 metre kar vardı. Bu yerler geçen yıl tamamen kapatıldı. Bu sene yağmur bile yağmıyor. Herkes mescitte kaldı, kalanını yağ için aldık. Yine de karı dört gözle bekliyoruz, inşallah yağar.” diye konuştu.

“Kuraklıktan, Su Sıkıntısından Korkuyoruz” Bağcılar’da oturan Hüsne Kaplan, “Geçen yıl daha iyiydi, bu yıl kar yok. Kuraklıktan, su sıkıntısından korkuyoruz. İnşallah kar yağar, bekliyoruz” Kar yağarsa mevsimler yerinde olursa daha güzel olur.” .

“LA NINA KURAKLIĞI ETKİLER VE YAĞMUR YOK” İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, bu yıl kar yağışının olmaması ile ilgili olarak, “Kış ortalamasını düşündüğümüzde geçen yıla göre daha kurak, yani daha az yağışlı bir kış dönemi yaşıyoruz. Sadece kar değil, aynı zamanda kar yağışı da var. bu yıl yağmur olarak beklenen yağış daha az oldu.Aslında son 52 yılın en sıcak kış dönemini Aralık ayında yaşadık.Yağış da bu şekilde ortalamanın yüzde 52 altındaydı.Bunu böyle nitelemek çok doğru değil. sadece iklim değişikliğine.Uzun yıllardır iklim değişikliğinin içindeyiz.Başka bir süreç daha var.Bu La Nina süreci.La Nina Pasifik Okyanusu’nda yaşanmış bir olay belki de Pasifik’teki sıcaklık değişimini anlatıyor. Okyanus bize uzak ama bu önce Avrupa’yı sonra dolaylı olarak ülkemizi etkiliyor.Yağmur az.Halihazırda sıcaklığından dolayı ortalama sıcaklıklarda artış var.Bunun sonucunda ekstrem olaylar maalesef artıyor” dedi.

“İSTANBUL’DA KAR İÇİN BİRAZ DAHA BEKLEMEK GEREKİYOR”

Demirhan, “Türkiye genelinde bu kuraklık dönemini yaşıyoruz. Cuma gününden itibaren sıcaklıklar biraz daha düşerken Trakya’nın kuzeyi, İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde kar yağışı ihtimali var. . Yağış bekleniyor. İstanbul’da kar yağışı için biraz daha beklememiz gerekebilir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu