Haber

Kadın Girişimcilerin Mağduriyeti

Girişimci hanımın lokasyon şikayeti

KAHRAMANMARAŞ – 6 Şubat depreminde işyeri büyük hasar gören ve tanıdıkları tarafından kendilerine ayrılan alandan uzaklaştırılan kadın girişimci, işlerinin aksadığını ve söz verdikleri işi tamamlayamadıkları için mağdur olduklarını söyledi.

Girişimcilik destek programından yararlanarak Kahramanmaraş’ta mobilya ve kapı üreten işletme açan Ebru Kalakenger, 6 Şubat’ta yaşanan depremde ağır hasar gördü. Sarsıntıların ardından boş yere çadır kuran kadın girişimci, tanıdıkları aracılığıyla yeniden üretime başlamış, tanıdıkları aracılığıyla kendilerine ayrılan alandan tahliye edilme durumuyla karşı karşıya kalmıştır. Makinaları ve ürettikleri eserler dışarıda bırakılan Kalakenger, yan tarafta buldukları alanın mahalle tarafından reddedildiğini söyledi.

“Borçlarımı ödemek için eşimle birlikte gece gündüz çalışıyordum.”

2 ay önce iş yerlerini buraya taşıdıklarını ancak 15 gün önce bölgeden tahliye edildiklerini belirten Kalakenger, “2 ay önce bir arkadaşımız aracılığıyla buraya geldik. Buraya kuralım dedi, benim iş yerim de büyük hasar gördü.” deprem oldu, kur otur dedi. 2 ay kaldık burada.” Daha önce devreye almıştık. Daha önce hibeler, krediler verilmişti ve hepsini burada harcadım, yaklaşık 300 bin TL. 15 gün boyunca sistemli bir şekilde çalıştık ve burayı bize veren kişi bize burada işyeri yapacaklarını söyledi ve dışarı çıkmamızı söyledi. Bize yan taraftaki belediyenin yerini gösterdi ve oraya gitmemizi söyledi. Beton döktürdü ve iş yerimizi oraya taşıyacaktık. Mahalleli bu duruma itiraz etti, sonrasında da bu şekilde kaldık. Büyük miktarda borcum var, çeklerim iade edildi. Nurdağı’nda iş yapmıştım, bina ağır hasar gördüğü ve kapılarım kapalı olduğu için oradaki vurulmayı kabul etmediler. Elimde bu kadar kaldı. Şimdi o şirket bana baskı yapıyor. Çeki düzenleyen kişi de ödeme yapmadı. Her şey bana kaldı, şimdi beni ele geçirecekler, kredi kartımı ödeyemeyecek duruma geldim. Bütün paramı burada harcadım ve bana buradan gitmemi söylediler. “Borçlarımı ödemek için eşimle birlikte gece gündüz çalışıyordum” dedi.

“Her taraftan sıkıştırıldık ve boğulmak üzereyiz”

Anlaşma yaptıkları firmaların işlerini tamamlayamadıklarını belirten Kalakenger, “Yan tarafa taşınacaktık, orası belediyeye aitti ve mahalle cami yaptıracaklarını söyledi, itiraz ettiler, biz de öyle kaldık. İlk başta muhtar izin verdi ama mahalle itiraz edince muhtar yapılacak bir şey olmadığını söyledi.4 1 işçi çalıştırıyordum şimdi ikisi geldi diğer ikisi durumu görünce reddetti.Şu anda Günlük 30 bin lira zararım var ve ekstra müşterilerle kontratlarım var, kontratlarım bitmek üzere, işimi tamamlayamıyorum, bir çemberin içindeyiz, her taraftan sıkıştırıldık, boğulmak üzereyiz. “dedi.

“Böyle boş kaldık”

İşyerinde çalışan Mustafa Akhavi, “Bu işletme sahipleriyle bir yıldır çalışıyorum. Buraya taşınalı 2 ay oldu, 2 aydır da burada çalışıyoruz. 4-5 gün önce söylediler” dedi. Seni başka bir yere taşıyacağız. Parçaladılar, 3-4 gündür burada çalışıyoruz.” “Biz boş kaldık. Ne hazırladılar, ne de iş yerimize baktılar” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu