Haber

KKTC Bakan Arıklı: “Burası 10 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı olacak, teknik çalışmalarla 15 milyona ulaşabilir” KKTC, Yeni Ercan…

-KKTC Bakan Arıklı: “Burası 10 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı olacak, teknik çalışmalarla 15 milyona ulaşabilir”

KKTC Yeni Ercan Havalimanı’na kavuşuyor

LEFKOŞA – KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılışı yapılacak Yeni Ercan Havalimanı’na farklı ülkelerden direkt uçuşların olabileceğine değinerek, “Burası 10 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı olacak ama teknik çalışmalarla 15 milyona ulaşabilir.”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yeni havalimanı bugün açılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek açılış öncesi KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, yeni havalimanının Güney Kıbrıs dahil adanın en büyük havalimanı olacağını ve bu özelliğini uzun yıllar taşıyacağını söyledi. Arıklı, “Yeni Ercan Havalimanı, Güney Kıbrıs dahil adanın en büyük havalimanı olacak ve bu özelliğini uzun yıllar taşıyacak. Güney Kıbrıs’ın böyle bir havalimanına sahip olma imkanı ve kabiliyeti uzun süre olmayacak. Burası 10 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı olacak ama teknik çalışmalarla 15 milyona ulaşabilir. A-380 dahil dev uçaklar yeni havalimanına inebilecek. Ülkemizin iki sektörü ekonomiyi ayakta tutuyor. Bunlardan biri turizm, diğeri ise yüksek öğretim. Her ikisi de ulaşıma bağlı olarak canlanır veya azalır. Ülke ekonomisini Türkiye’nin yardımına ihtiyaç duymadan kendi ayakları üzerinde durabilecek bir seviyeye getirmek istiyorsak hem turizmi hem de yüksek öğretimi geliştirmemiz gerekiyor. Bunun yolu da ucuz ve kaliteli uçuşlarla adayı Türkiye’ye bağlamaktan geçiyor, bunu yapabiliriz. Havalimanı bu açıdan da bize büyük fayda sağlayacak” dedi.

“Direkt uçuş mümkün”

Bakan Arıklı, “Birkaç ülke ile görüştük. Ülkelerle siyasi anlaşma yapıp karar vermek gerekiyor. Bu konuda bize gerekli açılımları gösterecek ülkelerden tarifeli seferlerle yolcu sağlama imkanımız ne yazık ki yok. Bunun yerine başka alternatifleri gündeme getiriyoruz. Geçmişte Azerbaycan ve Kırgızistan’dan direkt uçuşlar yaptım sorun olmadı. Sonuç olarak bu ne Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı kurallarına aykırı, ne iki ülke arasında, ne de Hava Ulaşım Organizasyonu “O ülkenin siyasi otoritesi buna izin verirse direkt uçuşların gerçekleşmesinin önünde bir engel yok. Yani, bazılarının da belirttiği gibi, bu Birleşmiş Milletler’in kararı değil, sadece ilgili ülkeler ve Birleşmiş Milletler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmasına ilişkin kararla ilgili olarak bizimle direkt uçuşlar konusunda protokol imzalamak istemiyor. Ancak önümüzdeki günlerde bunun da üstesinden geleceğimizi düşünüyorum.”

“Mükemmel teknik altyapı oluşturuldu”

Arıklı, “Yeni havalimanı yaklaşık 400-450 milyon avroya mal oldu. Havalimanında mükemmel bir teknik altyapı oluşturuldu. Yeni pist 3 bin 200 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde. Aynı anda yaklaşık 3 bin 500 yolcuyu ağırlayacak kapasiteye sahip. Bu rakamlara ulaşmak bizim için şimdilik hayal gibi ama çok bekleyeceğimizi düşünmüyorum. Anavatan Türkiye’nin de katkılarıyla Ercan Havalimanı iç hatlara, özellikle de Türkiye’ye dahil oldu. Son 5 yıldır Sayın Cumhurbaşkanı, Batum Cumhurbaşkanı’nın da iç hat kapsamına alınmasını rica ediyorum” diyen Başkan, “Aynı genişlemeyi burada da bekliyoruz. Cumhurbaşkanımızın bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğinden eminim” dedi.

“Açılış 3 kez ertelendi”

Bakan Arıklı, Yeni Ercan Havalimanı’nın açılışının daha önce 3 kez ertelendiğini belirterek, “Havaalanı özel şirket yatırımıyla, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapıldı. Tüm işlemler Türkiye Cumhuriyeti Havalimanları İşletmeciliği denetiminde yürütüldü. Özel şirketle olan sözleşmesi 2042’de sona erecek.” ilgili firmayla da sorunumuzu çözdüler” dedi.

“Çakıllarla uğraşmak istemiyoruz”

Bakan Arıklı, Yeni Ercan Havalimanı’nın açılışa hazır olmadığını savunan ve eleştiren kesimlerin olduğunu belirterek, “Eleştirileri üçe ayırıyorum. Birincisi samimi eleştiri. Cevap veriyoruz. İkincisi ideolojik eleştiri. Bunlar KKTC’ye inanmayan, yaşamasını istemeyen, kendi ayakları üzerinde durup, vatanla iyi ilişkiler kurmak istemeyen kesimler. O da yüzyılın su projesine karşıydı. Şimdi onlar da Türkiye’den KKTC’ye kabloyla elektrik getirilmesine karşılar.” İkna olmazlar, ikna olmazlar.Üçüncü grup da sosyal medyayı hep eleştirenlerdir.Bizler Anavatan Türkiye ile KKTC’yi geleceğe taşıyacak büyük projelerin peşindeyiz.KKTC’yi geleceğe taşıyacak çok proje var.Kablolu elektrik var,limanların özelleştirilmesi var,birçok büyük proje var.

Havalimanı modern mimarisi ile dikkat çekiyor

Açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı KKTC Yeni Ercan Havalimanı’nda 9’u körüklü, 21’i açık olmak üzere toplam 30 uçak park yeri bulunacak; yolcu giriş ve çıkış holleri çağdaş mimarisi ile dikkat çekiyor. 128 bin metrekarelik terminal alanına ve toplam 85 bin metrekarelik kapalı ve açık otoparka sahip olan havalimanında bagaj sistemine entegre 4 adet patlayıcı tespit röntgeni bulunuyor. Giden yolcu katında 16 adet x-ray ve kapı tipi metal dedektörü ile ikisi mafsallı 8 adet yolcu bindirme köprüsü bulunmaktadır. Girişler sağda 4, solda 4 adet olmak üzere x-ray cihazları ile sağlanacak. Ardından geçilecek alanda 60 adet check-in noktası yolcuları karşılayacaktır. Burada verilen bagaj, elektronik sistemler ve güvenlik tarama cihazları tarafından el değmeden 15 metre alçaltılacak ve ardından aslına uygun olarak uçağa taşınacaktır. Terminalde 4,5 kilometrelik bagaj rayı sınırı, giden yolcular için 24, gelen yolcular için 20 olmak üzere 44 pasaport kontrol noktasının yanı sıra hızlı geçişler sağlamak için engelli ve özel geçiş kartları bulunuyor. Güvenliğin sağlanması için servis araçları ve binek araçlar diğer kompartımanlardan alana giriş yapacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu