Haber

Netanyahu, Hamas saldırısını tahmin edememekle ilgili olarak orduyu suçladı

İsrail merkezli Haaretz gazetesi, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısını tahmin edememesinin sorumluluğundan kaçmaya çalıştığını ve sorumluluğu orduya yüklediğini yazdı.
Gazetenin yayımladığı haberde, ordudan bir yetkiliye dayandırılarak, Netanyahu’nun İsrail ordusunu Hamas saldırısını tahmin edememekle suçlamak için çaba harcadığı belirtildi.
“Netanyahu ordu aleyhine delil topluyor. Özel görüşmelerinde neden suçlanmayacağını açıklıyor ve sürekli olarak kendisine istihbarat bilgisi gelmediğini söylüyor.” Terimin kullanıldığı haberde, bir başka ordu yetkilisinin Netanyahu’nun yaptığının “utanç verici” olduğunu söylediği aktarıldı.
Haberde, İsrail Başbakanı’nın savaşın başlamasından 4 gün sonra savaş muhabirleriyle uyum sağlamak üzere uygun bir sözcü atadığı belirtilirken, sözcünün daha önce İsrail’in Batı Şeria Bölümü Sözcüsü olarak görev yaptığı paylaşıldı. Görevi sırasında orduyla görüştü ve savaş muhabirleriyle görüştü.
Haberde, özellikle savaş sırasında bu atamanın yapılmasının olağandışı olduğu belirtilirken, üst düzey askeri komutanların saldırıyı öngörmeme sorumluluğunu üstlendiği, Netanyahu’nun ise herhangi bir sorumluluk almadığı dikkate alınarak “randevu şüpheli” olarak değerlendirildi.
Haberde ayrıca “Netanyahu, savaşın başlangıcından bu yana uzun yıllar sonra ilk kez İsrail’deki çeşitli medya kuruluşlarının başkanlarıyla bir araya geldi.”
İsrailli analistler ayrıca İsrail güvenlik servislerinin saldırıyı tahmin edememesini “siyasi yansımaları olacak feci bir başarısızlık” olarak değerlendiriyor.
İsrail-Filistin çatışması
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e yönelik “Aksa Tufanı” adı verilen kapsamlı bir saldırı başlattı.
Gazze’den İsrail tarafına binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar da Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek ele geçirdi.
Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girdi ve İsrail ordusu onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlattı.
Gazze’den düzenlenen saldırılarda 306’sı asker olmak üzere 1.400 İsraillinin öldüğü, 5.132 İsraillinin yaralandığı bildirildi.
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 1873’ü çocuk, 1023’ü kadın olmak üzere 4 bin 651 kişinin öldüğünü, 14 bin 245 kişinin de yaralandığını duyurdu.
İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 91 Filistinlinin öldüğü belirtildi.
İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 18 gazeteci hayatını kaybetti.
İsrail-Lübnan sınırında İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 22 Hizbullah üyesi ve aralarında bir gazetecinin de bulunduğu 4 sivil hayatını kaybetti.
Lübnan’ın düzenlediği baskınlarda 3 İsrail askeri ve 1 İsrailli sivil hayatını kaybetti.

tonyahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu