Haber

SBK Holding davasında ABD’den yardım talebi ertelendi

Özden ATİK / İSTANBUL, Aralarında 10 sanığın da bulunduğu, aralarında haksız kazanç elde edilen “varlıkların değerinin aklanması” suçundan ABD’de açılan davada Korkmaz ve iki sanığın uluslararası yardım talebine ABD adli makamlarının yanıtı SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz yargılanıyor. mahkemeye ulaştı. ABD’den gelen yanıtta, bu taleplerin yerine getirilmesinin ertelendiği kaydedilerek, bunun ABD’de devam eden davayı olumsuz etkileyeceği vurgulandı.

İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 8’inci duruşmaya sanıklar katılmazken, avukatları hazır bulundu.

Hakim, Jacob Ortell Kingston, Leon Termendzhyan ve Sezgin Baran Korkmaz hakkında yazılan yabancı istinabe (yardım) mektuplarına, duruşmanın ABD’de görülmesi nedeniyle rastgele işlem yapılamayacağı gerekçesiyle yanıt verildiğini belirtti. Sanıklar Jacob Kingston, Isaiah Kingston, Rachel Kingston, Sally Kingston ve Lev Dermen’e (Leon Termendzhyan) karşı Türk makamları tarafından soruşturulan tüm suçlar, beyanda bulunup bulunmadıkları, ABD tarafından varlıklarına ve banka hesaplarına kısıtlama getirilip getirilmediği hakkında bilgi verilmesi Yetkili makamlara, suç gelirlerinin kasten kullanılıp kullanılmadığı, varsa aktarımlara ilişkin delillerin sağlanması, ayrıca hukuka aykırı faiz aktarımı veya yapıldığını gösteren şirket kayıtları, hesap hareketleri gibi kayıtların onaylı örneklerinin temini konusunda yardım istendiği hatırlatıldı. Sezgin Baran Korkmaz’a, Korkmaz ve Jacob Kingston’ın sorgulanmasına sıra geldi.

“CEZA İŞLEMLERİNE OLUMSUZ ETKİSİ YARATILIYOR”

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı tarafından gönderilen mektupta, 8-13 Şubat ile 12 Mayıs 2023 tarihleri ​​arasında ABD’nin yetkili makamı olan Uluslararası İlişkiler Bürosu’na hukuki yardım talepleri alındığı kaydedildi. Mektupta, “Biz Bu taleplerin ABD’de devam eden cezai işlemlerle ilgili olduğunu dikkate almanızı rica eder, bu nedenle affınızı diler, bu taleplerin yerine getirilmesinin/icrasının 26/b maddesi gereğince ertelenmesini veya geciktirilmesini rica ederiz. Muhtıranın 39. Çünkü bunun yapılmaması, Amerika Birleşik Devletleri’nde devam eden cezai işlemler üzerinde olumsuz bir etki yaratacaktır.

Türk makamlarının talep edilen yardıma olan ihtiyacı konusunda hassas olduğumuzu ve Adalet Bakanlığımızın bu taleplerin mümkün olan en kısa sürede hayata geçirilmesi için her türlü çabayı göstermeye hazır olduğunu belirtmek isteriz. Konuyla ilgili her türlü gelişme hakkında sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz ancak Türk yetkililerin herhangi bir zaman diliminde talep edilen yardıma artık ihtiyaç duymaması durumunda bizi bilgilendirmenizi rica ediyoruz. “Türkiye’nin yıllar içinde ceza adaleti konularında ABD’ye sağladığı yardımdan dolayı çok müteşekkiriz ve bu işbirliği ilgisinin her zaman devam etmesini bekliyoruz.”

“PARA GİTMİYOR, ÖNLEMLER KALDIRILMALI”

Sanık Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatı Murat Volkan Dülger ise, “Amerika’dan yanıt aldıklarını, yargılamayı biz yapacağımızı söyleyerek bilgi vermiyorlar. Ya beraat olur, ya mahkûmiyet olur. Beraat verilirse, Bizim açımızdan hiçbir sorun yok, hüküm giyerse aynı suçtan dolayı hem orada hem de burada ceza verilmeyecek.” “Mahkemenizdeki dosya ABD’deki belgenin kopyasıdır. Siz aslında Amerika’nın vereceği karara göre önlem alıyorsunuz. Paranın gitmesi, kaçması yok. Müvekkilimin şirketleri yaşayan, yaşayan şirketler. Onlara yönelik tedbirler Kaldırılmalıdır. ABD’deki davanın sonucunun beklenmesini talep ediyoruz.” söz konusu.

“KORKMAZ ABD’DE SERBEST ÇIKTI, YURT DIŞINA YASAK VAR”

Korkmaz’ın avukatlarından Ahmet Susoy, “Müvekkil ABD’de gözaltındayken yurt dışı yasağıyla serbest bırakıldı. 28 Nisan’da duruşması var. Yurt dışı yasağı kalkarsa Türkiye’ye dönecek” dedi. Hakkında yakalama kararının kaldırılmasını talep ediyoruz.Şirketler ve şahsi varlıklara ilişkin “Bu konudaki tedbirlerin kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.

DİĞER FİRMALAR DA ÖNLEMLERİN KALDIRILMASINI TALEP ETTİ

Heksagon Mühendislik ve Tasarım AŞ’nin Malen sorumlusu avukatı Murat Hızal, şirkete yönelik tedbirlerin olduğunu belirterek, “Bu şirket yurt dışında iş yapan bir şirket. Tedbirler devam ederken şirket iş yapamıyor” dedi. Teminat mektubu kullanamıyorlar. Bu nedenle şirketin faaliyetlerinde sorun var. Tedbirin kaldırılmasını talep ediyoruz.” . Karşı tarafın avukatları ise şirketler ve sanıklar üzerindeki tedbir ve adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep etti.

MAHKEME SAVUNMALARIN ALINMASI İÇİN RASTGELE BİR SÜREÇ YAPMAYACAK

Mahkeme, ABD’de bulunan Jacob Ortell Kingston, Leon Termendzhyan ve Sezgin Baran Korkmaz’ın savunmalarının belirlenmesini talep etse de, bu aşamada savunmaların alınmasında, beyan dikkate alınarak rastgele bir işlem yapılmamasına karar verildi. Mektupta, ABD’de yürütülen yargılama nedeniyle bu isteklerin yerine getirilemediği belirtildi. Mahkeme, bu sanıklar hakkındaki yargılamanın sonuçlanıp sonuçlanmadığının Adalet Bakanlığı Dışişleri ve Avrupa Birliği İşleri Genel Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına karar vererek, haklarındaki tutuklama kararlarının devamına karar verdi. Duruşma 3 Ekim’e ertelendi.

İDDİAAT

İddianamede, MASAK’ın 28 Eylül 2020 tarihinde savcılığa analiz raporu gönderdiği belirtilirken, raporda şüphelilerden Sezgin Baran Korkmaz’ın çevresindeki kişilerle ortak hareket ederek elde ettiği haksız menfaatleri aktardığı belirtiliyor. Amerika’daki bağlantıları sayesinde kurdukları veya çok sayıda banka işlemiyle yetkilendirildikleri şirketlerin hesaplarına ulaştılar. 17 Mayıs 2021’deki ilk duruşmada Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki tutuklama kararı kaldırılmış, gıyabında ise tutuklama kararı çıkarılmıştı.

Sanık Kamil Feridun Özkaraman, tutuklu sanıklar Sezgin Baran Korkmaz, Alptekin Yılmaz, Olessia Zoubkova, tutuksuz sanıklar Ayşe Nil Yılmaz, Rahmet Öner ve Ziyaattin Bartik “Suçun konusunu oluşturan malvarlığının değerini bilerek satın almak, kabul etmek, saklamak veya kullanmak” Bu özelliğinden dolayı her suç için ayrı ayrı 3 yıldan 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor. Tutuklu sanıklar Jacob Ortell Kingston ve Levon Termendzhyan (Lev Aslan Dermen), “Bir suçtan kaynaklanan mal varlığını, gayri meşru kaynağını gizlemek amacıyla yurt dışına götürmek veya çeşitli işlemlere tabi tutmak ya da suçtan kaynaklandığı inancını oluşturmak” dışında farklı bir hata daha yaptı. meşru yollardan elde edilmişlerdir.” 6 yıldan 10 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor. Tutuksuz sanık Tabiat Doğan’ın “suçtan kaynaklanan mal varlığının aklanması suçuna yardım” suçundan 1 yıl 6 aydan 3 yıl 9 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep ediliyor.

halkapinarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu