Ekonomi

“Ukrayna Savaşı: Bölgesel ve Küresel Etkiler” çalıştayı düzenlendi

Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğünden yapılan açıklamaya nazaran, Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Başkan Vekili İbrahim Kalın başkanlığında gerçekleştirilen çalıştaya, kurul üyeleri, akademisyenler, düşünce kuruluşu temsilcileri, iş insanları ve uzmanlar katıldı.

Rusya-Ukrayna savaşının bölgesel ve küresel etkileri ile Türkiye’nin durumu ve üstlendiği rolün kapsamlı halde ele alındığı çalıştayda, alandaki gelişmeler, savaş sonrasında oluşan jeopolitik dengelerdeki değişimler, güç, besin ve tedarik zincirinde yaşanan krizler, savaşın global güvenlik mimarisine tesiri, savaşın neden olabileceği nükleer tehdit, AB ve ABD’nin pozisyonu konuları değerlendirildi.

Rusya-Ukrayna savaşının gidişatı konusunda farklı senaryoların konuşulduğu çalıştayda, savaşın uzaması ve derinleşmesinin, küresel istikrar, ekonomi, enerji, gıda güvenliği ve diğer alanlarda büyük maliyetler üreteceğine işaret edildi.

Bu süreçte Türkiye’nin yürüttüğü diplomatik teşebbüslerin değerine vurgu yapılan çalıştayda, esir takası ve tahıl mutabakatının mühletinin uzatılmasında Türkiye’nin kritik rolüne dikkat çekildi.

Bunun, ateşkes için bir zemin teşkil etmesi gerektiği değerlendirmesi yapılan çalıştayda, Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü temelinde bir tahlil için diplomasi yolunun açılması ve müzakerelerin tekrar canlandırılması için diplomatik uğraşların artması gerektiği belirtildi.

Savaşın sonlandırılması için iki tarafın da kabul edebileceği onurlu çıkış formüllerine odaklanmanın elzem olduğunun altı çizilen çalıştayda, savaşın gidişatının oluşturacağı yeni şartlara nazaran, Türkiye’nin tahlil için oynayabileceği diplomatik rol müzakere edildi.

Ukrayna savaşının durdurulmasının birinci öncelik olduğu vurgulanan çalıştayda, savaştan sonra oluşabilecek yeni güç istikrarlarına nazaran global güvenlik mimarisinin mümkün değişimine de hazırlık yapılması gerektiği kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu