Haber

Ahmet Akın: 2019’da Söz Verilen 100 Bin Konutu Yapamayanlar Şimdi Hayallerini Bunun 10 Katı Ev Yapacaklarını Anlatıyor

HABER: ÇAĞATAN AKYOL – Kamera: SADIK KARAKULOĞLU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, TOKİ’nin 2019’da başlattığı 100 bin sosyal konut projesinde yaşanan mağduriyetlere Tuzla’daki toplu konut inşaatında yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Akın, “Milletimizin aklıyla dalga geçiyorlar. Tüm hesabını 2023 seçimlerini kazanmak üzerine kuran AKP, ne yazık ki vatandaşlarımızın ev alma hayalinden oy toplamanın peşine düştü. Bu zihniyet, sahip çıkmadı. Söz verdiği konutları 2019’da bitirebilmişken, bu zihniyet nasıl olur da millete 1 milyon konutu utanmadan vaat edip hayalini satar?” Yazık, ayıp, günah. 100 bin ev yapamayanlar şimdi bunun 10 katı ev yapacaklarını hayallerini anlatıyor” dedi.

Ahmet Akın, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve vatandaşlarla birlikte bugün İstanbul’un Tuzla ilçesine bağlı Aydınlı Mahallesi’ndeki toplu konut inşaatıyla ilgili açıklama yaptı. AKP iktidarının verdiği sözleri yerine getirmediğini vurgulayan Akın, şunları kaydetti:

“AKP VATANDAŞIMIZIN EV SAHİBİ OLMA HAYALİNDEN OY ALDIĞINI GÖRDÜ: Milletimizle alay ediyorlar. Bununla da yetinmez, yine verdiği sözlerin üzerinden farklı sözler verir. AKP tıpkı matruşka oyuncağı gibi, oyuncaktan oyuncak çıkarır gibi sözden söz, müjdeden müjde çıkarıyor. Buna karşı vatandaşlarımız, milletimiz ne diyor biliyor musunuz? ‘Yeter artık’ diyor. ‘Boş vaatlerle doluyuz’ diyor. Tüm hesabını 2023 seçimlerini kazanmak üzerine kuran AKP maalesef vatandaşımızın konut sahibi olma hayalinden oy toplamanın peşine düşmüştür.

MİLLETİMİZİN HAYALLERİYLE OYNAMAYIN Önce vatandaşın yardıma ihtiyacı var. Daha sonra ise sosyal yardımları ihtiyaç duyan halkımızın oyununa dönüştürmek için mega proje, sözde yüzyılın projesi, sözde eksen değiştiren proje gibi algı şovlarıyla sosyal yardımı süslemeye çalışmaktadır. yoksulluktan mahvolurlar. İşte diyoruz; Gidip milletimizin hayalleriyle oynamayın. Milletimize hayal satmayı bırakın. AKP, TOKİ yerine ev yapıyormuş gibi yaparak milletimizi kandırmaya çalışıyor. 20 yıldır uygulanan yanlış politikalar nedeniyle Türkiye’de derin bir konut ve barınma sorunu var. O sorun artık konut ve kira krizine dönüştü. Her yerde kiralama fiyatlarını görüyoruz.

SEÇİM ÖNCESİ VATANDAŞLARIMIZA YİNE HAYAL SATACAKLAR: Barınma hakkı bir insan hakkıdır. Buna inanıyoruz. Bu insan hakkı 20 yıldır ihlal ediliyor. 20 yıldır insan hakları, vatandaşlarımızın hayalleriyle oynanarak bir oylama ve algı siyasetine dönüştürülmüştür. Şimdi Türkiye’nin kaderinin belirleneceği 14 Mayıs seçimleri öncesi vatandaşlarımıza hayal satmaya çalışıyorlar. Zırvalıklarla, algılarla vatandaşımızın ev sahibi olma hayalini oylamaya dönüştürmeye çalışıyorlar.

100 BİN HAK SAHİBİNDEN 10 BİN VATANDAŞIMIZ MAĞDUR NOKTASINDA: Geride bıraktığımız bu kaba yapı TOKİ’nin Türkiye genelinde henüz tamamlanmamış birçok ildeki toplu konut projelerinden sadece biri. Hatırlayın dar gelirli vatandaşlarımız için 2019’da 100 bin sosyal konut yapacaklarını ‘müjde’ diyerek duyurdular. Tarih 12 Aralık 2019. Bu tarihte 100 bin sosyal konut projesinin tanıtım toplantısı görkemli ve görkemli bir törenle sarayda gerçekleştirildi. AKP Genel Başkanı Erdoğan, o gün aynen şunları söyledi. ‘Yüzde 10 peşinatın ardından 894 liradan başlayan aylık taksitlerle ve 240 aya varan vadelerle ev sahibi olma imkanı sağlayacağız.’ Şimdi aynı toplantıda hatırlayalım, o dönemde henüz af dilememiş olan damat Bakan Albayrak, -o dönemde Hazine ve Maliye Bakanı idi, Hazine ve Maliye’yi iflas ettirdi, af diledi. –“100 bin konutu vatandaşlarımıza kazandıracak bu proje modelimizin mali altyapısını da tamamladık.” dedim. ‘Projeler 1 yıldan 1.5 yıla kadar bitecek’ dedi. Kayıtlar ve konuşmalar orada. O zamandan bu yana 3 yıldan fazla zaman geçti. 100 bin hak sahibinden onbinlerce vatandaşımız mağdur durumda. Bugün prestijiyle Türkiye genelinde birçok ilimizde ve ilçemizde yapılacağı duyurulan sosyal konut ya kaba inşaat halinde ya da temeli atılıp terk edildi.

PROJENİN SADECE YÜZDE 35-40 SEVİYESİ TAMAMLANDI: Şu anda önünde durduğumuz kaba inşaat halindeki bu binanın geçirdiği süreci çok kısa bir ana hatlarıyla özetlemek istiyorum. 2020 yılında söz verildiği gibi yapımına başlanan 1.350 konutun inşaatı 2 yıl boyunca tamamen durdu. İnşaat için müteahhit firma işten çekildi. Sonra bir şekilde yeni müteahhitle ihale sürecini tamamladılar. Sonuç şu anda projenin sadece yüzde 35-40’ı tamamlandı. TOKİ’ye hak kazanan vatandaşlarımız mağdur. Çevrede TOKİ’nin bu bölgede yaptığı inşaatlardan mağdur olan vatandaşlar var.

KONUT SORUNU OLAN VATANDAŞLARIMIZ DAHA MAĞDUR OLUYOR: Yani konut ve konut sorununun çözümlenmesi için hayata geçirilen projeyle vatandaşlarımız daha da mağdur oldu. İktidar, yine ortaya çıkmış ve seçim öncesi vatandaşın hayalleriyle yarattığı sorunu, saçmalıklarla, aldatmacalarla, algılarla milletimizin üzerinde oy kazanmaya çalışmıştır. TOKİ’nin yarattığı mağduriyetler Tuzla ile sınırlı değil. Denizli de aynı durumda. Kocaeli Körfez’de 1.500 konutluk şantiye kurulduktan sonra yıllarca neredeyse hiç çalışma yapılmadı. Bursa’da İnegöl, Yenişehir, Mustafakemalpaşa, Kestel ve Osmangazi’de toplu konutlar hala tamamlanmadı. Samsun Atakum’da hak sahipleri taahhütname imzalarken evlerin nereye yapılacağını dahi bilmiyorlar.

VERİLEN EVLERİ BİTMEYEN BU ZİHNİYET, MİLLETİ UTANDIRMADAN NASIL OLSUN? 1 MİLYON KONUT SÖZÜ: Bu iller ve ilçelerimiz dışında onlarca ilde, onlarca ilçede TOKİ’nin yarattığı mağduriyetler hala ortada. Şimdi AKP iktidarı, milletin seçimden önce konut sahibi olma hayaliyle TOKİ sayesinde bir kez daha 2 milyon konut yapma vaadinde bulunuyor. Allah aşkına buradan sesleniyorum; Sözünü ettiği konutları 2019’da bitiremeyen bu zihniyet nasıl oluyor da millete 1 milyon konutu utanmadan vaat edip hayalini satıyor? Ayıptır, ayıptır, günahtır. 100 bin ev yapamayanlar şimdi bunun 10 katı ev yapacaklarını hayallerini anlatıyor.

TOKİ BU HIZIN SÖZ VERDİKLERİ 1 MİLYON KONUT İNŞA ETMEK İÇİN 30 YILA İHTİYAÇ VAR: TOKİ’nin bilgisine göre 20 yılda yoksul, dar ve orta gelirli vatandaşlarımız için yapılan konut sayısı 648 bin. Buna göre TOKİ yılda ortalama 34 bin konut yaptı. Yani TOKİ’nin söz verdiği 1 milyon konutu bu hızla yapması 30 yılı bulacak. Buradan tekrar soruyorum: Bu gerçekler ortadayken, seçim öncesi oy almak için milletimizi algı siyasetiyle kandırmaktan utanmıyor musunuz? Ayrıca AKP, sözde yüzde 25’lik kira artışlarını sınırlandırırken, TOKİ’nin toplu konut projelerinde yaptığı taksit ödemelerini memur maaş artışlarına endeksledi. Bu durum vatandaşların ödeme sıkıntısı yaşamasına neden oldu. Vatandaş ödeyemiyor. TOKİ’nin inşaat çalışmalarının yarım kalması veya hiç başlanmaması nedeniyle vatandaşlarımız hem kirasını ödeyemiyor hem de artan taksitlerini ödeyemiyor. Bir yandan gittiği yerde kiraları ödüyor, diğer yandan taksit sayısı arttığı için o kiraları ya da o taksitleri ödeyemiyor.

VATANDAŞLARIMIZ TOKİ TARAFINDAN PİŞMAN OLDU: Şimdi tekrar soruyorum: 3 yıl önceki konut fiyatları ile şimdiki konut fiyatları aynı mı? TOKİ tarafından vatandaşlarımızı pişman ettiler. Hak sahipleri motamot diyor ki: Burada da konuştuk. ‘Keşke 3 yıl önce TOKİ’ye girmeseydim ama kendi imkanlarımla ev alırdım. Vatandaşlarımız ‘Ben artık alamam’ diye isyan ediyor. Bu vatandaşların, bu mağdurların suçu ne? Umutsuzluğa yer olmadığını herkesin önünde söylemek için buradayım. Kıymetli TOKİ mağdurlarımız vatandaşlarımızın hayalleriyle oynadılar ama üzülmesinler. O hayalleri gerçekleştireceğiz. Kimsenin hayallerini rafa kaldırmayacağız, kimsenin hayalleriyle oynamayacağız. Milletimize verilen sözü tamamlayacağız. Sadece millete söz söylemeyi ve sadece hayal satmayı işi zannedenler, bu durumda oy toplayanlar aslında bir sonraki ilk seçime gidecekler. Milletimizin de desteğiyle Allah’ın izniyle onu da sonuçlandıracağız. Çok değil 3,5 ay sonra hem vatandaşlarımız hem mağdurlarımız ‘Yeter milletinizin sözü’ diyecek. Elimizden geldiğince Türkiye genelinde nitelikli sosyal konut projelerinin geliştirilmesi için imar ve şehircilik reformlarını gerçekleştireceğiz.

SOSYAL KONUT PROJELERİNE İLİŞKİN YETKİLİ YAPISI MEVCUTTUR: Bugün Türkiye’de illerimizde sosyal konut projeleri ile ilgili 24 kanun, 11 yönetmelik ve 19 kurum bulunmaktadır. Bu da tam bir yetki karmaşasına neden oluyor. Burada bu karmaşaya bir son vereceğiz. Çok değil ama 3,5 ay sonra yapılacak seçimden sonra bunları birer birer hayata geçireceğiz. Tüm vatandaşlarımızın sağlıklı, inançlı ve tamamlanmış konutlara erişimini kolaylaştıracak tedbirleri alacağız. TOKİ’nin asli görevi olan sosyal konut üretimine ağırlık vermesini sağlayacağız. Bu amaçla gerekli kaynakları hızlı bir şekilde tahsis edeceğiz. Risk altındaki bölgelerin dönüştürülmesi yasasını, halkı bağlayan servet aktarımına hizmet eden yapıdan söküp atacağız. Sağlayacağımız inanç, istikrar ve düşük enflasyon ortamı ile maliyetlerin öngörülebilir hale gelmesini sağlayacağız. Uzun vadeli ve uygun finansman kaynaklarının da önünü açacağız. Konut sahibi olmak isteyen dar gelirli vatandaşlarımıza veya dezavantajlı kesimlere uzun vadeli ve uygun koşullarda kredi imkanı sağlayacağız.

14 MAYIS’TA VATANDAŞIMIZ ‘Yeter MİLLETİNİZİN SÖZÜ’ DİYECEK: Sosyal konut üretimini hızlandıracağız. Dar gelirli ailelerimizin ister kira ödesin ister ucuza kiraya versin diye taksitle ev sahibi olma imkanlarını milletimize hayal satmadan yerine getireceğiz. Dezavantajlı kümelerin, yeni evlilerin ve uzun süredir işsiz olanların sosyal konutlardan bir an önce yararlanmasını sağlayacağız. Konut derneklerinin ve kooperatiflerin düşük gelirliler için kiralık toplu konut inşa etmelerini mümkün kılacağız. Kirada oturan dar gelirli vatandaşlarımıza gelir düzeylerine göre kira yardımı yapacağız. Türkiye’nin her yerinde bu manzara var. AK Parti iktidarı seçimden sonra söz vermeyi, müjde vermeyi, vatandaşın hayalleriyle oynamayı, unutmayı alışkanlık haline getirmiş bir iktidardır. Neredeyse bitti. Önümüzdeki seçimde tüm bunlara son verip vatandaşlarımızı gerçeklerle buluşturacağız. Sorunun kaynağı olanlar sorunu asla çözemezler. Vatandaşın hayallerine oynayanlar da önümüzdeki seçimde gereken cevabı alacak. 14 Mayıs seçimlerinde vatandaşımız ve milletimiz ‘Yeter söz milletiniz’ diyecektir.

haber-golkoy.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu