Sağlık

Bakan Koca’dan velilere ‘Strep A’ uyarısı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplumda “beta” olarak bilinen “A grubu beta-hemolitik streptokok”a bağlı bu enfeksiyonun, ilaç tedavisine başlandıktan 24 saat sonra bulaşıcılığının sona erdiğini açıkladı.

Sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulunarak hastalıkla ilgili değerli bilgiler aktaran Koca, “Eylül ayından bu yana bazı Avrupa ülkelerinde ‘A grubu beta hemolitik streptokok’ vakaları görülüyor. Ülkemizde de az sayıda vaka bildirildi. • A grubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonlarının çoğu boğaz ağrısı veya deriden kaynaklanır, enfeksiyon ve kısmen hafif enfeksiyonlar şeklindedir”.

Hasta kişilerin öksürme ve hapşırma yoluyla yayılan damlacıklara doğrudan maruz kalması veya mikrobun yayıldığı yüzeylere ellerini yıkamadan dokunması ile hastalığın bulaşabileceğini belirten Koca, şunları kaydetti:

“En iyi korunma, ellerin sık sık sabun ve su ile yıkanmasıdır. İlaca başladıktan 24 saat sonra artık bulaşıcı değildirler. Çocuğunuzun ani başlayan ateşi ve boğaz ağrısı olur ve ateş düşürücüye rağmen düzelmez, kötüleşir, normalden çok daha az besleniyor veya sıvı içmiyor.” Nefes almakta güçlük çekiyorsanız, vücudunuzda hızla yayılan döküntüler varsa, hemen 112 Acil’i arayın veya acil servisle iletişime geçin. (HABER MERKEZİ)

haberulukisla.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu