Haber

Beyaz Baretliler Suriye’ye insani yardım çağrısında bulundu

Suriye’de Beyaz Miğferler olarak bilinen Sivil Savunma, ülkedeki insani yardım ihtiyacının arttığını bildirdi.

Grubun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Alt yapı yetersizliği, temel ihtiyaçların karşılanamaması, kolera salgını, Kovid-19’un yayılması gibi etkenlerin yanı sıra insani yardım çağrısı yapıldı. Esad rejimi ve Rusya’nın saldırılarının devam etmesi.”

Gıda güvensizliğinin rekor seviyelere ulaştığının belirtildiği paylaşımda, “Suriyelilerin yüzde 80’i gıda güvensizliği yaşıyor, yüzde 90’dan fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Gıda sepeti fiyatları geçen yıla göre yüzde 85 arttı. BM, yardıma muhtaç insan sayısının 14,6 milyona ulaştığını belirterek, “Bu kurallar çerçevesinde, insani yardıma sınır ötesi erişimi genişletme yetkisi sona ermek üzere. Bu, insani durumu trajik bir şekilde kötüleştirecek, nüfusu ve sağlık bakanlığının kolera salgınıyla başa çıkma kabiliyetini yok edecek.” ifadelerine yer verildi.

Paylaşımda ayrıca, “İnsani yardım herhangi bir siyasi amaçtan bağımsız olmalıdır. Yardımın net bir insani amacı olmalı ve Esad rejimine değil Suriye halkına hizmet için kullanılmalıdır. Bunun ancak açık bir sistemle sağlanması mümkündür.” Yardımların Suriyelilere ulaşması için.” söylendi.

İnsani yardıma siyasileştirmeden ve onurlu bir şekilde erişimin, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde dönemsel müzakerelere konu edilmemesi gereken temel bir hak olduğu vurgulandı.

Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye uluslararası insani yardım gönderilmesini sağlayan mekanizma 10 Ocak 2023’te sona eriyor.

Yardım sadece bir sınır kapısından geçer

BM Güvenlik Konseyi’nin 2014 yılında kabul ettiği karar taslağına göre Suriye’nin kuzeybatısındaki bölgelere uluslararası yardım gönderiliyor.

Irak ve Ürdün’ün yanı sıra Türkiye’deki iki sınır kapısından Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki bölgelere insani yardım gönderilmesini öngören karar taslağı, ilerleyen yıllarda Rusya ve Çin’in itirazları üzerine feshedildi.

Şu anda bölgeye sadece Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan gıda ve ilaç yardımı ulaştırılıyor. BM Güvenlik Konseyi, yardım programını 10 Ocak 2023’e kadar uzatmayı kabul etti.

Yardım programının uzatılması, Kurulun beş daimi üyesinden (Rusya, Çin, ABD, Fransa ve İngiltere) hiçbirinin veto etmemesi koşuluyla en az 9 üyenin onayını gerektirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu