Sağlık

Dikkat! Vitamin Takviyesi Almak İstediğimde

Rastgele vitamin almaktan kaçının, çünkü!

Unutkanlık, halsizlik, odaklanamama, kaygı… Günümüzde pek çok insan bu tür sorunlardan şikayetçi. Günlük yaşamı olumsuz etkileyen ve yaşam konforunu azaltan bu şikayetlerin arkasında pek çok neden olabilir. O sebeplerden biri de vitamin eksikliği! Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Yıldız Okuyucular Vitaminler gıda ile karşılanamıyorsa mutlaka doktor tavsiyesi ile kullanılması gerektiğini belirten, fazla vitamin desteği almanın fayda yerine kalıcı kayıplara yol açabileceğinin altı çizildi. Günümüzde yüksek doz vitaminlerin kanser, kalp ve solunum yolu hastalıklarını önlediği tartışmalarının devam ettiğini belirten Dr. Dr. Yıldız Okuturlar, vitamin kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı, değerli uyarılar ve tekliflerde bulundu.

Modern çağın günlük koşuşturmacasında sağlıksız beslenme giderek yaygınlaşmakta, vitamin eksiklikleri hem yetişkinlerde hem de çocuklarda daha yaygın hale gelmektedir. Bunun sonucunda birçok kişi yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu ve unutkanlık gibi sorunlardan şikayetçi olup, ‘Kolumu kaldıracak gücüm yok, neredeyse bitkin hissediyorum’ gibi şikayetlerle doktora başvuruyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Yıldız Okuyucular Bu ve benzeri konuların altında birçok hastalığın yatabileceğini belirterek, sorunun kaynağının tek başına vitamin eksikliği olabileceğini de belirterek, “Kişinin geçirdiği enfeksiyon ya da travma gibi durumlar, metabolizma nedeniyle vitamin ihtiyacını önemli ölçüde değiştirebiliyor. . Herkesin vitamin ihtiyacı kendi metabolizmasına, yaşam tarzına, yaşına ve bireysel sağlık durumuna, vücut depolarındaki koşullara göre değişir. Bu nedenle vitaminleri kullanmadan önce hekim tarafından klinik olarak teşhis edilmesi ve ardından gerekirse test istenmesi daha doğru olacaktır. Testler genellikle yalnızca son besin alımını gösterir. Vitamin eksikliğiniz varsa, doktorunuz size hangi takviyeleri almanız gerektiğini ve hangi dozda almanız gerektiğini söyleyecektir.

Ancak vitamin kaynağı sofranızda!

Sağlıklı ve stabil kişilerde kronik hastalıkların önlenmesi için multivitamin desteği alınmasına gerek olmadığını belirten Prof. . Sağlıklıysanız ve uygun bir diyet yerseniz, muhtemelen vitamin takviyesi almanıza gerek yoktur. Vitaminler hemen hemen tüm yiyeceklerde hızlı bir şekilde bulunur, ancak hiçbir besin grubu tüm vitaminler için uygun bir kaynak değildir. İhtiyacımız olan vitaminleri besinlerden almanın en yeterli yolu mevsim sebze ve meyvelerini, tam tahıllı besinleri, et ve balık içeren besinleri tüketmek. Bazı vitaminler sadece et veya yumurta gibi hayvanlardan elde edilen gıdalarda bulunur. Ancak genel olarak, meyve ve sebzeler en yüksek vitamin konsantrasyonlarının yanı sıra çok sayıda lif ve genellikle sağlığı destekleyen diğer bileşiklere sahiptir.

Dikkat! Tedbirsiz destek kalıcı hasara neden olabilir!

Aşırı A vitamini takviyesi alımının kanser, kalp hastalığı ve kemik kırılma riskini artırabileceğini vurgulayan Gebelerde çok fazla A vitamini almanın gelişmekte olan bebeğe zarar verebileceğini vurguladı. Yıldız Okuturlar, E vitamini takviyesinin vücutta aşırı birikmesinin prostat kanseri riskine ve hatta yaşam kaybına neden olabileceğini söylüyor. Antioksidan yönünden güçlü olan sebze ve meyveleri tüketmenin kanser ve kalp-damar hastalığı risklerini azaltabileceğini belirten Prof. hastalık veya ölüm. Ayrım gözetmeyen C vitamini takviyesi böbrek taşı riskini artırabilir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu