Ekonomi

Almanya’da Kamu Çalışanları İçin Ücret Artış Sözleşmesi

Almanya’da 2,5 milyon kamu emekçisinin maaşına zam yapılması konusunda toplu uyarı grevleri eşliğinde gerçekleştirilen dördüncü tur müzakerelerde anlaşmaya varıldı.

Birleşik Hizmet Endüstrisi Sendikası (Ver.di) ile Almanya’nın en büyük sendikalarından Devlet Memurları Sendikası’ndan (dbb) yapılan açıklamada, kamuda patronların ve sendikalı işçilerin fiyat artışları başarısız oldu.

Açıklamada, federal hükümetle kamu çalışanlarına tek seferlik 3 bin avroluk ödeme ve dördüncü ilaçta fiyatların yüzde 5,5 artırılması konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.

3 bin avroluk ilk kısım 1 bin 240 avro olarak haziran ayında, kalan kısım ise 2024 Şubat ayına kadar aylık 220 avro olarak ödenecek.

Ayrıca Mart 2024’ten itibaren ilk adım olarak maaşlara 200 euro zam yapılacak. İkinci adım olarak maaşlara yüzde 5.5 zam yapılacak ve ayda en az 340 euro garanti altına alınacak. Anlaşma 2024 sonunda sona erecek.

Almanya Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Zorlayıcı bütçeye göre sorumluluk alabileceğimiz ölçüde sendikaların taleplerini karşılamaya çalıştık” dedi. ifadesini kullandı.

Ver.di Lideri Frank Werneke de uzlaşma kararının “acı eşiğine daha yakın” olduğunu belirterek, gelecek yıl düzenli maaş artışlarının federal hükümet ve belediye çalışanlarının büyük çoğunluğu için yüzde 11’in üzerinde bir artış anlamına geleceğini vurguladı.

Ver.di, Almanya’daki alışılmadık derecede yüksek enflasyonun etkilerine yanıt olarak işçiler için yüzde 10,5 veya en az 500 avroluk bir fiyat artışı talep ediyordu.

Ver.di sendikası geçtiğimiz aylarda taleplerini karşılamak için grevler düzenlemişti. Ver.di ve Demiryolu Çalışanları Sendikası’nın (EVG) 27 Mart’taki davetinin ardından Almanya’da son 31 yılın en büyük 24 saatlik ulaşım grevi düzenlendi ve uçak, tren ve otobüs seferlerinin büyük bir kısmı durma noktasına geldi. durma

Söz konusu anlaşma, tarafların üçüncü tip müzakerelerde anlaşmaya varılamaması üzerine tahkime gitmesi ve arabulucuların fiyat artışları için çözüm aramaya başlamasıyla geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu