Sağlık

Vücudumuzda üretilemediği için desteğe ihtiyaç var! İyot eksikliğinden kaynaklanan hastalıklar…

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülden Yürüyen, iyot eksikliğinin önlenmesi ve tedavisinin önemine dikkat çekerek, “İyot eksikliği bireysel düzeyde değil, toplumsal düzeyde teşhis ve düzeltici müdahale gerektiren bir halk sağlığı sorunudur.” Peki iyot eksikliği nasıl giderilir, iyot eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir?

İYOT NEDİR? NE İÇİN FAYDALIDIR?

Tiroid hormonlarının sentezi için iyotun gerekliliğine değinen Uzman Dr. “İyot vücutta üretilmeyen ve dışarıdan alınması gereken kimyasal bir elementtir. Doğada çoğunlukla okyanuslarda ve deniz suyunda bulunur. İyot eksikliği tiroid hormonu üretimini engeller ve tiroid hormonu eksikliğine yol açabilir” dedi. Yürüyen.

İYOT EKSİKLİĞİ SAĞLIK SORUNLARINA davetiye çıkarıyor!

İyot eksikliğinin gebelikte zeka geriliği, nörolojik bozukluklar, ölü doğum ve düşük gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini belirten Dr. Yürüyen, iyot eksikliğinin dünyada önlenebilir zeka geriliğinin en önemli nedenlerinden biri olduğunu vurguluyor.

EN İYİ İYOT TAKVİYELERİ!

Uzman, sağlıklı bir tiroid fonksiyonu için iyotun kritik öneme sahip olduğunu ve günlük iyot ihtiyacının rafine sofra tuzundan karşılanabileceğini belirtiyor. Ancak iyot takviyesinin doktor tavsiyesi olmadan kullanılmaması gerektiğini vurguluyor.

Rafine iyotlu sofra tuzunun önemine dikkat çeken Dr. Yürüyen, tuzlu su balıkları, kabuklu deniz ürünleri, inek sütü, peynir, yoğurt, soya sütü ve yumurtanın düzenli tüketiminin iyot ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olabileceğini belirtiyor. Özellikle tansiyon, kalp veya böbrek hastalığı gibi rahatsızlıkları olanların iyot takviyesi alırken doktorlarına danışmalarını öneriyor.

haberaricak.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu